Musim sakit tekak kembali lagi tahun ni, alhamdulillah ada 4,5 pokok rambutan yang buahnya dah mula nampak merah-merah dan dah boleh dipetik. Tengah buahnya sebegini memang sedap di makan tapi yang tak tahan kulitnya tu ikut sekali. Inilah yang menyebabkan tekak gatal dan batuk-batuk.
Pokok-pokok ni masih dikira rendang lagi, banyak buah yang boleh dicapai dengan tangan sahaja. Kalau pakai galah pun cukuplah dengan galah yang pendek sahaja.
14 komen:
wah...terliur nmpk buah moktan tu...
rendangnyer yek...boleh petik jer..
xyah kait2 ngn galah dah...
Buah2an ni ada getah, itu yg membuat kita batuk dan sakit tekak bila makan banyak2. Apa-apapun, rambutan memang sedap (yg manisnya la)
hari tu pon mokte umoh sy buoh doh.huhuhu
ok skoloh mmg mokte anok skoloh mmg sdp
Cik SHiNJU :
Pokok2nya memang rendang, setakat nak makan sikit2, boleh amik pakai tangan aje.
zara aluwi:
Getahnya yg menyebabkan gatal2 tekak tu ye... kalau makan banyak boleh hilang suara.. :)
wawaweeee bestnye
salam tok nabe...
sama lah dirumah kami pun rambutan tgh galak berbuah dan ada tu dah mula ranum. Saya sendiri bukan penggemar rambutan, tapi kalau buah pulasan.hmmm 2 kg pun licinn...
sugar2 kapas strawberry:
Ari tu ada kelik kelate, kat rumah sana kebetulan rambutan tak berbuah.... yg banyak rambutan siam....
Wanie:
Memang best tp kalau makan banyak.... huhu sakit tekak wooo...
Mat Gebu:
W'salam che mat....
Rasanya area johor rambutan tengah masak sekarang ni. Hehe... harga kat pasaran kompon jatuh merundum... :)
Saya pun suka pulasan, tahun ni pusalan tak beberapa jadi pulak kat rumah saya ini.
untung orghe ado pokok sdiri ni
pB kalu nok makae , keno gie beli lahhhhh
mokte umah ambo baru nak masuk isi. ija lagi.
pB:
Gitulah kalu tak dok... beli make puah hati, Bila dah ada..kade2 kering kat pokok.
rumah kuning:
ari tu kelik kelate, tengok kat pokok baru stsrt bungo. kelik johor moktan dah masak... abis sini kelik kelate pulok, boleh make lagi. :)
Post a Comment