09 July 2010

Musim Sakit Tekak

Musim sakit tekak kembali lagi tahun ni, alhamdulillah ada 4,5 pokok rambutan yang buahnya dah mula nampak merah-merah dan dah boleh dipetik. Tengah buahnya sebegini memang sedap di makan tapi yang tak tahan kulitnya tu ikut sekali. Inilah yang menyebabkan tekak gatal dan batuk-batuk.

Pokok-pokok ni masih dikira rendang lagi, banyak buah yang boleh dicapai dengan tangan sahaja. Kalau pakai galah pun cukuplah dengan galah yang pendek sahaja.

Rambutan 'anok skolah' dan 'gula batu' ni memang tengah masak, rambutan gading nampaknya mungkin akan masak dalam bulan puasa nanti. Kalau bulan puasa....... tengok jelah, dah lepas berbuka mungkin selera dah hilang sikit....

14 komen:

wah...terliur nmpk buah moktan tu...
rendangnyer yek...boleh petik jer..
xyah kait2 ngn galah dah...

Buah2an ni ada getah, itu yg membuat kita batuk dan sakit tekak bila makan banyak2. Apa-apapun, rambutan memang sedap (yg manisnya la)

hari tu pon mokte umoh sy buoh doh.huhuhu
ok skoloh mmg mokte anok skoloh mmg sdp

Cik SHiNJU :
Pokok2nya memang rendang, setakat nak makan sikit2, boleh amik pakai tangan aje.

zara aluwi:
Getahnya yg menyebabkan gatal2 tekak tu ye... kalau makan banyak boleh hilang suara.. :)

salam tok nabe...
sama lah dirumah kami pun rambutan tgh galak berbuah dan ada tu dah mula ranum. Saya sendiri bukan penggemar rambutan, tapi kalau buah pulasan.hmmm 2 kg pun licinn...

sugar2 kapas strawberry:
Ari tu ada kelik kelate, kat rumah sana kebetulan rambutan tak berbuah.... yg banyak rambutan siam....

Wanie:

Memang best tp kalau makan banyak.... huhu sakit tekak wooo...

Mat Gebu:
W'salam che mat....
Rasanya area johor rambutan tengah masak sekarang ni. Hehe... harga kat pasaran kompon jatuh merundum... :)

Saya pun suka pulasan, tahun ni pusalan tak beberapa jadi pulak kat rumah saya ini.

untung orghe ado pokok sdiri ni


pB kalu nok makae , keno gie beli lahhhhh

mokte umah ambo baru nak masuk isi. ija lagi.

pB:
Gitulah kalu tak dok... beli make puah hati, Bila dah ada..kade2 kering kat pokok.

rumah kuning:
ari tu kelik kelate, tengok kat pokok baru stsrt bungo. kelik johor moktan dah masak... abis sini kelik kelate pulok, boleh make lagi. :)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More