03 November 2009

Siapa Tak kenal Laksam?

Ada sesiapa yang tak kenal laksam. Secara ringkasnya laksam adalah makanan yang biasanya ditemui di sebelah pantai timur terutamanya di Kelantan. Laksam bentuknya seakan kueh teow tetapi lebih besar dan cara pembuatannya adalah berbeza. Laksam dimakan dengan kuah ikan yang dimasak bersama santan dan bahan-bahan lain. Ulam-ulaman yang dihiris halus juga dimakan bersama laksam ini. Info selanjutnya bolehlah dicari melalui google atau yahoo ke...... kan internet kita lajuuu..


Apa yang saya nak cerita sebenarnya adalah sesi bersarapan laksam bersama rakan-rakan guru yang bukan berasal dari Kelantan. Baru-baru ini sempena Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan yang dijalankan kat sekolah, saya sempat menyediakan laksam untuk mereka merasa juadah yang biasa didapati di Kelantan tu. Alhamdulillah ada yang suka, ada yang baru cuba merasa dan ada juga yang langsung tak nak cuba. Mungkin takut tak leh makan kot. Yang baru merasa tu alhamdulillah sempat boleh menambah lagi. Tu maknanya boleh tekaknya boleh menerima la tu.


30 komen:

pernah rsa skali kakak ipar masak, sdp.. :)

pok mae
pagi tadi kita orang pun makan laksam kat sekolah... jamuan bilik guru... saja-saja nak berjamu sebelum cuti

wah, tok masak sendiri.. hmmm
hebat... sedap tu......

kawe salu beli kat pasar malam ajer...

kat sini ada 2 kedai orang kelantan yang jual laksam....kat pasar2 tani selalu jumpa

dunia semakin kecut :p

salam toknabe.. kawe kalu mkn laksam kne letak belacan.. org kte baru ade uummmmmhhhh.. :)

sedap tuuu


tapi kalau pB , laksa Johor pB tok leh nok makae ....

adoi tok...pepagi wat saya berair mulut...mana nak cari laksam kat kl nie...

maiyah:
Ada orang tak leh makan sbb katanya kuahnya ikan....dan lemak.

rumah kuning:
Dok tempat orang kekadang kena juga tunjuk skill sbb nak cari tak tau kat mana. :)

cikgu_math:
kalu gilir2 bawa makane tu best jugak... lepas jugak makan dua tiga hari.

NaqeebLukhman:

haha... tak caya la tu. Dok tempat ore ni, walaupun tak sedap terpaksa ler buat sendiri. Nak cari.. sapa yg buat dan jual.

Kujie:

Biasanya kalau temapt ramai org kelantan, ada dijual juadah2 mcm ni tapi rasanya mungkin berlainan sikit jika dibuat sendiri. Mungkin lebih umph dan lumayan dari segi kuantiti.

Syam:

Kawe kalu make lakso baru letak belace sikit. Laksam tak rajin pulok... mungkin lebih umph kot.

pB:
Hehe... saya dah try belako doh.. marilah gapo..laksa johor ko, soto ko,tempe goreng ko.....insyaAllah setakat ni tak tolak lagi. :D

~0~:
Kat Kl lagi senang nak cari tu sebenarnya...... hehe kena rajin bertanya sikit.

Laksam ni kegemaran saya. Tapi ada sedikit beza laksam Terengganu dengan laksam Kelantan khususnya kuahnya. Tapi dua-dua saya bedal!

Abg Putra:
Saya pun suka, tu yg sampai buat sendiri tu. Mcm mana pulak laksam belah ganu tu.. sy ingatkan sama saja.

kalau merantau mcm combi ni segala bagai makanan ada.maklum ler semua cikgu dan cikgu dari seluruh malaysia ada.

kalau time hari raya semua rumah dah mcm paso mlm..semua ada sedia perut jek :p

laksam ni fav anak2 tok.

echah_syed;
Biasanya gitulah, kat sini pun ada orang yg menjualnya tp rasanya memang kurang sikit, kuah cair, mahal dan sikit pulak tu.

Nak makan puas2 kenalah buat sendiri.

Amboi ... sempoi makcik-makcik cikgu tu belasah laksam tu . . .

Tok .. entah kenapa, aku termasuk dalam geng yang tak reti makan laksam ... hehe...

Tapi mana tau ... satu hari nanti aku akan makan ...

mcm baru2 ni ... tetiba aku boleh makan peparu goreng ... dulu aku tak lalu ....

Begitulah ada pulak yang dulu aku makan ..skrg dah tak lalu ...

hidup ...

saya kenal laksam...
juga laksa
terutama laksa kedah.

kat sini ada tp tak pasti original kelate ker tak

kalo sy pi umah tok nabe...leh ler jamu laksam ye..hihi..

terasa2 kesedapan laksam...yummy!!

kenal laksam...cuba kurang gemar je. org kata sekali mkn je x ada lah tambah2.

kat pasar mlm kat kulai ni senang nak cari laksam...ramai yg menjualnya.

RazifEmbi:
mcm sayalah duu... sekadar kenal tempe tapi ak lalu nak makan..bau semacam. Sekarang suka mkn tempe...kena pulak yg gereng ceah dgn sambal kicap..perh.

KuIna:
kenal ok.. makan ke tak? ada orang tak leh makan sbb kuahnya tu.

CintamaniszLite :
InsyaAllah...nak menyediakannya pun bukannya susah sangat.

Nanti boleh ler makan berpinggan2. :)

zue:

kat johor ni rasanya banyak tempat yg jual laksam ni. Di spg renggam pun senang sbb ramai orang kelantan kat sini terutama yg kerja kat PGA dgn penjara.

Tempe ... fav tuhhh ... goreng saja pun sodap ... hahaha

razifEmbi:
Goreng tepung pas tu cecah sambal kicap...memang sedap.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More