01 September 2007

Buat lagi!

Balik dari Melaka cadang nak gunakan komputer desktop.....bila boot ok, the lepas tu lepas masuk windows terus jadi gelap. Gelabah jugak, apa hal la komputer ni. Baru minggu lepas aku reformat semula. Restart balik sama jugak, restart lagi jadi jugak. Bila boot dalam save mode ok ...so maknanya?


Check2 rupenya masalah display driver tak serasi dengan perkakasan. Lega sikit sbb tak kena keluar kos nak beli perkakasan baru. So penyelesaiannya kena uninstall display driver tu then pasang semula display driver yang betul. Emm...masalahnya pulak dalam save mode memang tk boleh uninstall display driver ni, nak uninstall dalam normal windows tak dapat sbb display blank. Fikir punya fikir...reformat semula la jawabnya.....senang cerita. Mujur juga semuanya dapat buat sendiri kalau hantar kedai entah le berapa kena cas.


Jadi buat lagi la...sambil2 buat aku punya sendiri dapat juga aku betulkan laptop Rasbe . Dia punya masalah berpunca dari windows.


Memang berserabut kalau lihat dalam desktop aku, try check takut2 ada perkakasan yang rosak. Semuanya ok. kekadang habuk2 yang terkumpul dalam casing kita juga boleh memberikan masalah kepada komputer.

Keadaan dalam casing, wayar berserabut, 2 hard disk, kipas cooler 5, 2 DVD drive. Nampak memang menyesakkan .

1 komen:

Memang selayaknya..di panggil sifoo Zuri..kuang...kuang...kuang. Tak salahkan?

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More