16 August 2009

Bolehkah PenDrive Di Basuh?


Jawapannya 'boleh'. Saya sendiri dah 'membasuh' beberapa kali pen drive saya tapi hehe...... secara tak sengaja ler. Bermula dengan kehilangan yang tak dapat dikesan kemudian dengan penemuannya dalam mesin basuh sama ada dalam kocek seluar atau kocek baju. Ada satu pendrive tu sampai 3 kali saya 'membasuh'nya.

Tak apa jika pendrive kita masuk air atau anda 'membasuh'nya secara tidak sengaja atau sengaja.......hehe. Biarkan dia betul-betul kering dahulu sebelum menggunakannya balik. InsyaAllah pendrive itu tidak akan rosak dan data-data dalamnya selamat.

Tapi kalau boleh ........jangan la basuh atau terbasuh pendrive atau thumbdrive anda!.

40 komen:

Nice blog and very unique snap
Great work.
Happy Blogging.....

boleh le tok nabe bukak bisness basuh pendrive selepas ni...

BD:

Mungkin BD boleh menjadi pelanggan pertama kot.

Cuba try sekali lagi basuh dalam washing machine tu... tengok siapa yang kene... handphone pun boleh basuh gak. Teman punya, termesin dan terjemur sampai kering. Ada juga call masuk. hehehe selamat.

zara aluwi:

Kalau dengan sengaja... hehe tak maulah. Kalau tak bernasib baik... buang. Hehe

salam.. pas nih nak letak glorox heee

maiyah:
kalu guna klorox.. mungkin virus2 dalam pendrive tu habis dibasuh sekali kot. :D

hahahaha...saya pun penah beberapa kali basuh pendrive saya..Nasib baik dia xformat skali masa basuh...

~0~ :

Kalau ditanya rasanya ramai jugak yang 'membasuh' pendrive diaorang. hehe...

KuIna:
Virus2 dikhuatiri lemas dan tidak akan dicuci......

huby selalu basuh memory card camera dia dlm mesin basuh gak hehe.. :p

saya sebagai suri rumahtangga sepenuh masa dengan ini mengesahkan bahawa pendrive boleh dibasuh .

hahaha..dah banyak kali buat, terbukit tiada keraguan!

fuyoooooo, tentu pendrive tu sgt suci dr sebarang kesan virus degil.... hahaha

ikut logik logik elektronika mmg xde hal kalau kena basuh coz circuitnye disalut dgn satu lapisan mcm lilin... selagi lilin tu ada selamat la dia, tp tidak tntu tpk menangis tk berlagu.... hehe

cuba basuh dengan sengaja...berus dan sabunkan dia! untuk bersihkan dari kekotoran virus Boleh ke? he...he..

hahaha ... cayalah toknabe,

satu penemuan yang tidak disangka...

pendrive aku tak masuk air pun semua jadi tak berapa nak betul ... gelong ja ..

hahaha, saya ingat basuh dengan cara lain tadi. Rupanya memang terbasuh.

echah_syed:
Hehe.. ramai juga sebenarnya yang 'suka' membasuh pendrive atau memory card mereka ni.

Nasib baik je tak rosak.

Teja:
Masalahnya luar je yg bersih... kalau boleh membersihkan dgn virus2nya sekali, rasanya ramai yang 'membasuh' pendrive mereka. Hehe...

cikgu_math :
Hehe itu pun siap dengan sabun... lepas tu siap pakai pelembut lagi. Hehe...

razifembi:
ooo...kalau mcm tu kena basuhlah hehe... insyaAllah akan jadi betul nanti... betul2 buang!. hehe

Abang Putra:

hehe bukan basuh abg putra tapi terbasuh.........

ni mesti kes basuh baju x pernah seluk kocek seluar maupun baju. main taruk je dlm mesin basuh.

satu penemuan yg bagus...bila trkena air...ianya x rosak maupun hilang data.

ahahahhahah xD

lps ni mana pendrive yg ade Trojan...blh la di basoh....

ekekekkekekke :D

Kujie:

Wakil dari SIRIM dah mengesahkannya, jadi jangan ragu2 untuk membasuh pendrive anda... hehehe.

zue:
Kekadang tak perasan, macam dah keluarkan tapi itulah.. bila hilang cari je dalam mesin basuh. hehe...

J@J@:
Hehe... cara ini ramai yang belum tau lagi hehe... kekadang bukan saja trojan yang hilang, dengan pendrive tu sekali boleh hilang... hilang fungsinya.. hehe.

tok, kawe rasa lah bukan sbb kat luar dia kotor atau sbb ada virus dan sebagainya tapi isi kandungan data yang di save dalam pendrive tu yang agak 'kotor' hehehehehhee

itu yang kena basuh tu... larikkkkkkkkkkkkkkkk hehehehe

Ha'ah laa tok..pendrive tu mmg tahan lasak ler. Dah berapa kali dah suami akak terus masukkan seluar keje dia kat dlm mesin basuh tgh berpusing tu..bila akak bilas (mesin manual ler, huhu)..terjumpa pendrive. Patut ler mesin tu bunyik gedegang-gedegang..ngeh2..
Bila akak amek bawak pendrive tu keluar..bukak penutup dan renjis2, lap2 sket..biarkan terbukak bagi kering..leh guna balik ler.

Hp pun kalo yg jenis tak tersengaja ni..ada yg cepat2 keringkan ngan hair dryer ler..huhu.

kawe x biasa lgi bsuh mmbasuh pndrive ni tok..lpas ni kita try celup ngan tepung pulok..lps tu goreng..hehe..guane rasa dia..

NaqeebLukhman:

Kalau ada isi dalamnya yag kotor.. itu kena basuh pakai klorox, baru betul2 bersih. :D

CintaManiszLite:

Kalau mesin basuh bunyi gedegek gedegok tu kena tengok2lah... mungkin ada barang yang turut 'dibasuh' sekali tu. selain pendrive ada juga yg suka 'membasuh' duit tak kiralah duit kertas ke duit syiling.

Duit pun Alhamdulillah tahan.... lepas basuh boleh pakai lagi.

mae:

Kekadang buat2 lupa...basuhkan pendrive yang ada data2 penting. Tengok mcm mana perasaan kita.. hehe.

Goreng tak try lagi.... boleh cuba ok ke tak. Apa kata mae try dulu...

Salam Bro.. lama tak tinggal jejak.. kesibukan sgt2...

Pendrive saya tahun 2004 dah 4 kali masuk washing machine.. sedar2 jer bila nak gosok seluar tu.. ermm tapi orait.. semua data masih sempurna.. cuma bila print jer dokument tu agak basah sikit.. he he

selamat berpuasa bro..

Kasawari:
betul le tu... ada sesetengah orang time dia print dokumen tu keluar air bersama kertas.....

selamat berpuasa untuk kasawari sekeluarga.

riani bukan setakat basuh...hilang lagi ada...hehehehe careless kan

anyway...
selamat menyambut bulan ramadhan..:D

berehhh sokmo kalu gitu..esok kawe nok basuh pendrive yg karat nih...hahaha

Angriani;

Pendrive hilang tak pe.. tapi data2 dlm tu yg penting sangat, setakat terbasuh tak pe...isi dalam boleh pakai lagi. :D

UncleJ ;
Wah.. lama tak nampak di blogsphere ni. Sibuk berkebun mana sempat nak basuh pendrive... :D

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More