18 May 2009

Benda Alah Ini


Memang saya suka sangat dengan benda alah di atas tu. Selain di rebus dan dibuat 'cholek', goreng halia dan dimakan dengan nasi pun sedap. Bab makannya memang sedap tapi bab nak membersihkannya yang leceh sikit. Selain dibersihkan dengan menggunakan pelepah pisang, kadang2 saya terpaksa memberusnya hingga berjam kerana saya 'segan' sangat dengan kaler hitam kat cengkerangnya tu.

Agak2 sapa tau cara nak membersihkan benda alah ni selain daripada mengunakan pelepah pisang. Kalau ada, semakin senang saya nak merasa benda alah ni selalu.

19 komen:

ermmm kerang.. saya pun minat gak ni.. apa ek cara nak bersihkan.. first time dgr org guna pelepah pisang.. cuba bro guna pelepah kelapa sawit ker.. mana tau makin berkilat ker.. ha ha.. atau guna autosol yg kilatkan barang2 tembaga tu.. baru ler kilau berkilau.. ha ha..

ambo pun minat jgak.greng pun sodap ..kalu nak cuci ambo guna pelepah pisang jah tok..cara lain x tau pulok..rendam air gram lma2 skit kot tok..

kerang mknn utk ibu mengandung... hehe, sedap gak tu tp jrg mkn coz nnt fenin lalat...

cara cuci?? rendam clorox ok kot, dijamin putih bersih.... hehe!

gurau je, jgn marh ye...

lor bt ape ssh sngt nk mmbasuh nye...rendam dgn air asam jawa je tok,pastu gosok2 jek,nnti bersih le dia....
lin suke bakar dlm kuali pastu tumis dgn sambal tumis..ermm ngencessss

salam Tok


kerae ...
buat sambal kerae pun sedap jugok makae dengae nasi lemok ....

kalau rajin , buleh buat kerabu kerae ....

xpenah makan kerang.. ape rasenye yerk uhuhu

dah x ada geng mkn kerang...cek abe ada gout anak2 tak suka pulak.

itu yg dah lama kerang x msuk rumah.

->Kasawari :
Tu ler setakat ini memang pakai pelepah pisang. Takut2 ada petua lain cara nak bersihkan.

hehe... guna pelepah sawit. Tengok ler dulu. :D


->Mae :
Tu la ramai ore pakai pelepah pise, pelepoh pise rumoh ambo ni dah pupus doh... abis buat basuh kerang.

->Soca :
Kalau nak pakai klorok... soca try dulu la, kalau nampak soca tak ada apa nanti bila makan, saya try la pulak. :D

->Sis-Lin :
Pakai asam jawa? nanti saya try.Yang bakar tu memang sedap, rebus dan makan dengan oencicah un sedap jugak :D.. memang ngeces betul ler.


-> PB :
Kalu buat sambal kerang memang kena la dgn nasi lemok ni. Teringat masa dok pengkalan chepa dulu2.. ada satu tempat asi lemok dia sedap, sambalnya.. sambal kerang.

-> iEn :

erk.... kerang.... rasanya macam kerang, ish boleh gitu...

->zue :
kalau tak ada geng memang kurang selera sikit. gout tu kira alahan sangat la dengan sea food ni.

rendam ngn soda bikabonat!

Mama :
oooo... gitu ke. Boleh try, ni dapat imu baru. TQ.

darah sy rendah... so kena makan kerang wlpun x suka.. lama2 sedap lak... rebus & cicah.. nyum nyum..

jawapan xjelas.. kerang rasenye camne.. ade mcm durian ke? hehe!

KuIna ;
orang syorkan kalau darah rendah..... makanlah kerang atau hati lembu banyak2.

kalau time bulan pose, malam2 kat kelantan memang popular colek kerang ni.

iEn :

Nak cakap rasanya mcm mana, tak tau la tapi apa salahnya ien cuba seketul dua. IsnyaAllah iEn akan tau rasanya mcm mana.

lama dah mak xbeli kerang. xdok kesempatan nak cuba.. it's okey ;)

Ien :
kalau nak cuba biasanya, kalau kat kedai makan ala2 siam ada dijual kerang rebut + pencicah ni. Sedap...nyet2 kenyal.

waa..sedap sungguh kerang rebus cicah ngan colek huhu

geo_life :
kerang rebus buat cholek memang sedap... teringat time mlm2 kat bulan puasa.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More