05 July 2008

Sekadar Gambar

Sementara menunggu nasi masak, mari pakat lihat gambar yang saya rasa agak menarik. Gambar2 ni saya ketemu masa surf internet.

Punya ler besar rama2 ni. Dari spesis mana saya tak boleh agak. Mungkin ianya dari spesis Queen Alexandra Birdwing (info Wikipedia). Rama-rama ini boleh dijumpai dengan banyaknya di Papua New Guniea.

Apa agaknya perasaan bila terperangkap dalam jem yang sebegini teruk. Kena pula time nak buka puasa masa bulan Ramadan. Mungkin sehari kena tak kisah, tapi kalau hari-hari mcm ni.... terasa alangkah baiknya kalau pakai basikal.

"Top Of The World", mungkin terasa mcm tak nak balik bila berada di tempat yang macam ni. Jauh dari semuanya.Jauh dari kesibukan kerja, jauh dari jem macam kat gambar di atas. Mungkin tak ingat kisah minyak naik, beras mahal, barang-barang naik harga dan macam2 lagi. Yang mungkin terlintas dalam kepala ketika ni ialah......mcm mana ler nak turun nanti, dah ler naik tadi semput semacam nak sampai.

Ketua keluarga? pemimpin? tunjuk jantan?tunjuk berani?

Yang lelaki sila perhati jari masing-masing. Ni bukanlah fakta,mungkin menjadi auta. Sekian...

24 komen:

salam, ko bloggers melayu ye..aku baru nk bukak blog baru http://www.zulhusni.com dan berharap dapat bertukar2 link sesama kiter org melayu. bertukar2 link akn mnjadikn rangkaian blog kiter smakin popular maa.jadi kalo korang berminat, blehla korang link ke blog aku http://www.zulhusni.com dan terus bgtau/comment kt aku http://www.zulhusni.com/links-exchange/ yg korang dh link ke blog aku. insyaallah, lps aku nmpk ade link aku, aku akn trus link blek ke blog korang.

bravo laa bro ! * thumbs up *

pic jammed tu adehh..migrain dibuatnyerr :(

tok dah cek jari sendiri..hiks :p

rama2 besar tu.. takut oooo...

ehhhh kangar tak pernah jem... cm kadang2 tak sempat nk tukar gear aja dh sampai.

eemmm...hari2 kitA jem..

lepas tu kita becuti atas bukit gunung ganang sorang..hehehe

boleh mcm tu?

yg pasal jari tu, sib baiklah jari aku xsame panjng...
Lega...

Combi :

Dah check.... memang lelaki sejati hehehehe.. :D

Jie :

Dok sorang2 lama2 pulak tu... jadi gila pulak nanti.

JentayuTiara :

Mungkin otu yg terbesar selain rama2 dari dunia prasejarah kot. Memang tak penah tengok rama2 sebesar tu.

............................................

Kangar takde jem, tapi jem dalam botol rasanya ada .... :D

Great Teacher BaniHassim :

Hehehe... sama ler kita dan rakan2 yg dah ukur jari masing2 tu.... :D

salam, aper kabar toknabe....lama eh dop dgr kabar...dop balik kg ko...bila nak jupa ni?padahal dekat dos kita ni...

salam toknabe

huhu boleh pengsan kot terperangkap kat jammed cam gitu :)

>> ayam yg memberi tauladan :) menarik tol gmbr tu... nak amik gmbr ni boley tak tok???

dav_perantau :

Ambo bereh sokmo. Ambo pun lupa lak nak send phone no kat demo, nanti kawe tengok email demo ada kawe save tak. Kalu ada kawe send no kawe, orait!

manje :

kalau jem cam tu, boleh siap masak lagi ler. memang tension giler kalau kena jem cam tu.

Ambil ler gambar tu..no copyright. Sy jumpa pun kat internet. intresting.

Tok Nabe,Sapa2 jemari sama,sila bawa beriktiar.Setiap penyakit ada ubat nya.Secara saintifik,tradisional maupun secara Islam menurut al Quran.InsyaALlah kembali kpd fitrah adalah sunnah.Dak gitu? Rio

Rio :

Gambaran itu hanya andaian saja, yang lebih mengetahui adalah Allah swt sahaja. Lagipun tilikan tu Allah larang sama sekali.

Gambar-gambar itu walaupun tidak pasti ketulinannya, tapi semua berjiwa. Semua membuat kita berfikir untuk mentafsirnya. :)

BP :

Yang tersirat.... itu yang ramai tak nampak. Satu gambar mungkin memberi pelbagai erti bagi setiap orang berlainan.

salam bro....jam kejap pun dh tak larat...nikan yg cam semut tuh

arsaili :

w'salam, jem mcm tu mau makan sehari baru sampai destinasi. Sy pernah terperangkap 12 jam dlm jem. Yg peliknya jem berlaku di jalanraya tengah2 hutan di pahang. Tu masa 2 bas eksiden masa balik raya.

besarnya rama2 tu.. kalah kepak kasawari he he..

menarik semua gambar2 di sini.. bagus jugak berkongsi..

kalau lah kat kulai nak ke kerja jam macam tu.. perghhh tidur jer lah dalam kereta.. he he

Kasawari :

Kepak rama2 buat terbang, kepak kasawari buat imbangkan badan hehe... :D

wiween :

comel tapi besar. Budak2 takut kot nengok.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More