28 November 2007

Budu Budu

Ramai orang dah merasa budu. Ada yang suka, ada juga yang tak suka...baunya pun tak hingin. Malah ada juga yang tak kenal apa itu budu. Video lagu Budu dibawah menceritakan segalanya.

video

Moga terhibur bagi sesiapa yang suka lagu-lagu loghat Kelantan, yang tak suka dengar tu bolehlah skip. Sebelum mendengar sila le tutup dulu Snapdrive Player kat bawah tu, kalau tak bercampur aduk nanti suara.

9 komen:

TokMoh penah mkn budu masa kat dlm maktab dulu,dok sebilik dgn geng kelate,depa bwk budu,tok bawa sambal belacan.Semua pakat pulun.Kah..kah..kah..

kawe dari dulu lg meme suko make budu nih..mula2 tu tak bapo nak gemar..lamo2 tu sedap pulok...tamboh buh denge limau nipih tu...fuhh toknabe lalu depe pun tak nampok !!

( betul ke kelate sy ni bro? betulkan ek..jawa sy reti ler sikit dr kecek kelate nih...hehe)

TokNabe Kata Kat :

-->TokMoh: La ni make lagi ko? Rugila kalu tak make lagi...banyok khasiat tu. Try baca bab n3 ambo pasal budu tu.

-->UncleJ: Bereh doh tu kecek kelate..kalu 100 markah tu, ambo boleh bui 90%. Kira boleh A la tu.

Tok Nabe ...

Kat radio Selangor FM ni , ado sokmo lagu 'SAMBAL BELACAE'. Sapo hok nyanti , pB tok tahu la pulok.

Tapi lagu tu memae sedap.
Tulun cari pah tu upload kat blog ni , lagi baguh ....

Tok Nabe,thanks for the wonderful video clip.Firstly the dikir barat group.Their show really amazing.Should promote internationally. Secondly budu of cause delicous right?Ambo bila jupo budu sahih cari limau nipih.Ada ike tawar,pucuk ketere,jantung pisang sedap weh.Sekali singge pulok.Kalu Pok Mertuo dok sebeloh minta nasik tamboh wat donno,,,kot.Tu lah budu.Tak kenal maka tak cinta tapi bila nak tahu tak dapat agok agok "meroyan" kot! Rio.

TokNabe Jawab Ke :

-->pb: Kebetulan ambo ada video tu..insyaallah ambo upload nanti.

-->Rio:Memang betul, kebudayaan kita sebolehnya biarlah diketengahkan hingga ke peringkat antarabangsa. Pasal budu tu...memang orang yang kenal dan merasa budu tu yang tahu 'kenikmatannya'.Orang jawa kata tak 'maglek' kalau tak de budu ketika makan. :D

kat rumah saya ni, budu sentiasa ada tapi sy yg tak makan.... budu tu utk memikat...kata org pikat suami melalui perutnya..kah kahkah...:D

sukanya budu..klu makei nasi kerabu musti nak extra budu..uhuhu

TokNabe Jawab Kat :

-->Jie : Taknak try ke? takut skali try, nanti buat kuah nanti budu tu.

--> Arsaili : Memang tak lengkap nasi kerabu kalau tak de budu.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More